Huvudmeny

Huvudgren:

Omsorg och hjälp

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Publicerad:

Illustration med figurer i olika familjekonstellationer.

Kurs för föräldrar som separerat

För många barn är inte föräldrars separation den stora påfrestningen, utan det faktum att konflikten mellan föräldrarna fortsätter efter separationen. 2008 tog Rädda Barnen fram ett utbildningsmaterial för föräldrar som separerat. Nu startar en ny omgång av den utbildningen.

Utbildningen heter BiFF – Barn i Föräldrars Fokus. Nya kurser startar 13 och 15 november.

Under 2023 har utbildningen hittills genomförts i två omgångar där ungefär 25 föräldrar deltagit. Utbildningen ges vid tre tillfällen och hålls av familjerätten tillsammans med kuratorer från familjecentralen i Värnamo.

– Vi vet utifrån forskning att många barn far väldigt illa av att föräldrar fortsätter bråka långt efter att de valt att separera. Vi vet också att barn blir hjälpta av att ha en förälder som försöker lite extra att underlätta för barnet och därför känns det roligt att kunna köra en omgång till av BiFF, säger Lisa Liljedahl på Familjerätten i Värnamo kommun.

Föräldrar vars barn är folkbokförda i någon av de fyra kommunerna i Gislaved, Gnosjö, Värnamo eller Vaggeryds kommuner kan anmäla sig till kursen via e-tjänst på Värnamo kommuns webbplats eller ringa till Värnamo kommuns kontaktcenter 0370-37 70 00.

Utbildningen vänder sig till föräldrar i Gislaveds, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner.

Fakta

  • Under 2022 var 58 000 barn i Sverige med om att deras föräldrar separerade. Samma år hade ungefär 6400 barn i Sverige föräldrar som inte kunde komma överens om vad som var bäst för barnet och där familjerätten fick göra en utredning om vårdnad, boende och umgänge.
  • Syftet med BiFF är att synliggöra barns behov och situation kopplat till föräldrarnas separation och fortsatta konflikt. Under utbildningen arbetar vi utifrån frågan ”Vad kan jag göra för att underlätta för mitt barn” och diskuterar mycket utifrån deltagarnas egna erfarenheter. Efter avslutad utbildning har deltagarna fått fylla i en utvärdering där det övervägande varit positiva reaktioner. Några föräldrar beskriver att de fått med sig tips på hur de ska kommunicera med sina barn och sin medförälder och hur de ska tänka i situationer som uppstår framöver. Många av deltagarna beskriver att det varit skönt att träffa andra i liknande situation och att få känna att de inte är ensamma.
Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell