Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2020-07-15 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Löktrav.

Miljötips maj – Upptäck naturens skafferi!

Ute i naturen finns det en massa delikatesser som är relativt outforskade för de flesta. Det finns mängder av skott, blad och knoppar som är goda att äta.

Det finns också många skäl att plocka sin egen mat ute i naturen:

  • Det är ett utmärkt sätt att ge sig ut i naturen för att njuta och det är roligt!
  • Det är gratis och naturens skafferi är öppet för alla.
  • Det är i allra högsta grad både ekologiskt, närproducerat oh säsongsanpassat

Tips på vad du kan ge dig ut för att plocka

Löktrav – lyfter i en smörklick

Lätt att känna igen med friskt gröna blad och små vita blommor. I skogsbryn, parker. Ogräs i trädgårdar. Hela växten doftar och smakar vitlök. Också blommorna kan användas. Finhacka och blanda till kryddsmör!

Nässlor - näringsbomb

En riktig näringsbomb. Järn, kalium, kalcium, magnesium, fosfor, zink, selen, klorofyll, B- C, K-vitamin. Späda blad kokas till soppa på samma sätt som spenat, kan användas i pajer och torkas och mixas till pulver som järnberikar i bröd eller helt enkelt strös på mackan.

Harsyra – skön på glassen

Harsyran med sina klöverliknande blad är sura och kan inte ätas i stora mängder men är jättefina som dekoration på allt från efterrätter till sallad. OBS, bladen innehåller oxalsyra.

Våtarv – piffar upp pastan

Våtarv är en liten och spröd växt som dyker upp överallt i trädgårdslandet, även i balkonglådor. Men man kan faktiskt äta upp ogräset istället för att kämpa mot det. Blanda de små bladen i salladen. Våtarv är en utmärkt grönsak som innehåller mineraler och C-vitamin. Smaken är mild och fin smak, och hela växten kan ätas rå i sallad. Den kan också användas som spenat, i soppa eller fräsas i ltie smör, gärna tillsammans med löktrav och med ett par droppar citron.

Älgört – speciell smakgivare

Smaken påminner om mandel eller ännu mer om tuggummit ”Jenka” som fanns förr.
Blommorna kan man ha som smaksättare i bordsvatten och går bra att koka te av.

Maskros

Maskrosorna har ett oförtjänt dåligt anseende men hela maskrosen är ätbar. Bladen har en pepprig och besk smak som påminner något om ruccola. Maskrosblomman kan du koka en sirap på, vilken får en smak som påminner om honung. Ett toppenbra veganalternativ till honung!

Kirskål

Kirskålen är mest känd som en irriterande gäst i trädgårdsrabatten. Välj gärna spädare plantor, ju större den blir desto beskare är smaken. Kirskål kan användas på samma sätt som spenat. Stuva den, använd i soppa eller mixa den i en smoothie. Kirskål kan förväxlas med sprängört, vildpersilja och odört så var försiktig när du skördar. Den känns igen på sina breda, spetsiga och taggiga blad.

Vad ska man tänka på, vad kan gå fel?

Plocka bara växter som du är säker på att du känner igen. Fråga någon som kan om du är osäker. Det finns en rad giftiga växter som man absolut inte ska äta. De allra giftigaste växterna är emellertid ganska sällsynta och inte så lätta att hitta. Man när man plockar vilda växter är det alltid viktigt att komma ihåg att man inte kan äta allt. Det är ovanligt att någon blir allvarligt förgiftad av våra vilda växter, men om man blir orolig ska man ta kontakt med giftinformationscentralen. Länk till annan webbplats.

Bra att känna till, men absolut inte äta

Det här är fyra väldigt giftiga växter. Det är mycket ovanligt med förgiftningsfall, och det är enligt giftinformationscentralen nästan aldrig farligt om man av misstag får i sig lite av en växt.

Odört (Conium maculatum) - bladen liknar hundkäx, men är kala och mörka och hela växten har en kväljande lukt av råtturin.

Vildpersilja (Aethusa cynapium) - kan dyka upp som ogräs i trädgårdsland och kan förväxlas med persilja eller hundkäxet, men har annorlunda blomsvepen. Smaken och lukten är obehaglig.

Sprängört (Cicuta virosa) - växer vid dyiga stränder, roten har ätits av misstag och även små mängder kan vara farliga.

Bolmört (Hyoscyamus niger) - vacker och sällsynt växt som kan dyka upp kring gårdar. Den varnar genom att lukta är illa.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson