Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Skadedjur och ohyra

En insekt eller ett djur anses vara ohyra eller skadedjur när den befinner sig på en olämplig plats och i olämpligt antal. De kan göra stor skada genom till exempel att angripa livsmedel, textilier och träslag. Några exempel på skadedjur eller ohyra är möss, råttor och kackerlackor.

Städning är ett enkelt sätt att hålla skadedjur och ohyra borta. Håll rent så att insekter inte får chans att föröka sig. Reser du utomlands kan du titta igenom dina kläder noga när du packar upp så att du inte fått med dig ovälkomna gäster i bagaget.

Du som köper direktimporterade matvaror bör vara uppmärksam på att inga insekter kommer med varorna. Råttor och möss äter det mesta, tänk på att inte låta något ätbart ligga kvar på marken. Soprummen ska vara täta och soptunnorna bör alltid vara hela. Detsamma gäller för komposter.

Möbler eller andra föremål som du vet, eller har anledning att misstänka är angripna av skadedjur får inte tas in i bostaden. Oavsett hur ohyran kommit in i lägenheten är du som hyresgäst skyldig att underrätta hyresvärden så fort du upptäcker ohyran. Hyresvärden ansvarar sedan för saneringen. Om du som bor i hyresrätt är ansvarig för att ohyra förekommer i bostaden kan hyresvärden kräva ersättning för saneringskostnaderna.

Ansvar och sanering

Hyresrätt

Möbler eller andra föremål som du vet, eller har anledning att misstänka är angripna av skadedjur får inte tas in i bostaden. Oavsett hur ohyran kommit in i lägenheten är du som hyresgäst skyldig att underrätta hyresvärden så fort du upptäcker ohyran. Det är sedan hyresvärden som är ansvarig för saneringen. Om du som bor i hyresrätt är ansvarig för att ohyra förekommer i bostaden kan hyresvärden kräva ersättning för saneringskostnaderna.

Bostadsrätt

Enligt bostadsrättslagen har du som bor i bostadsrätt ansvar för att det inte kommer in ohyra i din bostad. Du kan själv få komma att få stå för kostnaden om det inte efterlevs. Styrelsen är dock alltid skyldig att – om det gäller en bostadslägenhet som utgör en del av ett hus – vidta åtgärder för utrotande av ohyran.

Villa eller radhus

Det är du själv som ansvarar för att hålla ohyran och skadedjur borta om du bor i en villa eller ett radhus. I de flesta fall är en skadedjursförsäkring kopplad till din villa- och hemförsäkring. Du bör alltid kontakta ditt försäkringsbolag innan du beställer sanering.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Sofia Björklund