Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Vattenglas

Vatten och avlopp (VA)

Tillgång till friskt vatten är bland det mest självklara i vårt moderna samhälle. Även ett kort avbrott i leveransen av vatten gör att vi inser hur beroende vi är av att det kommer vatten ur kranen. Även ett fungerande avlopp är en självklarhet hos de flesta. Avloppsstopp ställer till problem oavsett om det berör en privat fastighet, ett företag eller en kommunal anläggning.

I genomsnitt använder vi 160 liter vatten per person och dygn. Då är det fördelat på mat, dryck, disk, tvätt, dusch, toalett med mera. I Vaggeryd har vi god tillgång på bra vatten, men även vi kan drabbas av perioder av torka, eller av föroreningar. Då blir vattnet en bristvara.

Vi får tillgång till vatten och avlopp på lite olika sätt. För de som bor i en tätort finns det regler som säger att kommunen är skyldig att tillhandahålla dricksvatten, och rena avloppet för de som bor där. Det är Kommunfullmäktige som beslutar om vilka områden som ska ingå i de kommunala verksamhetsområdena för vatten och avlopp. Det är Länsstyrelsen som har det så kallade tillsynsansvaret för de större kommunala anläggningarna för vatten och avlopp.

Utanför tätorten och verksamhetsområdena för VA måste den enskilda fastighetsägaren själv ordna med dricksvatten och avlopp. Det gör man genom att anlägga en egen brunn för dricksvatten och ett enskilt avlopp. För den enskilda vattenbrunnen eller avloppsanläggningen är det kommunens miljö- och byggnämnd som har det så kallade tillsynsansvaret.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Teo Magnusson Bejving