Huvudmeny

Huvudgren:

Utbildning och barnomsorg

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Skolmat

Måltider i förskola och skola

En bra måltid är så mycket mer än bara maten på tallriken! Måltiden ska vara en trevlig upplevelse i en trygg miljö med möjlighet till goda samtal.

För barn och ungdomar läggs grunden för bra måltider i ett tidigt skede och följer ofta med under livets resa. Bra måltider för oss innebär att måltiderna ska vara goda, näringsriktiga, säkra, trivsamma, integrerade och hållbara. Måltiden är oerhört viktig och berör oss alla.

Mat lagad nära matgästen

Tillagningskök öppnar upp för mervärde i måltiden och är ett hjälpmedel för att kunna jobba effektivt med olika kvalitetsaspekter inom måltiden. Med tillagningskök har matgästen möjlighet att känna doft från nylagad mat och kocken kan lära känna sina matgäster. I ett tillagningskök är det enklare att ta tillvara på maten och mindre mat behöver således slängas. Vaggeryds kommun bygger tillagningskök på alla nya förskolor och skolor.

Luncha tillsammans med ditt barn

Visste du att det först var 2011 det blev lagkrav på att skollunchen ska vara näringsriktig och att det har hänt oerhört mycket med måltidens kvalitet sedan dess? Är du nyfiken på hur skolmaten smakar idag? Gör gärna ett besök på skolrestaurangen och ät lunch tillsammans med ditt barn. En gång per läsår är du som vårdnadshavare välkommen att vara matgäst på någon av kommunens kommunala skolor eller förskolor.

Äta frukost på skolan

Många barn och ungdomar har svårt att äta tidigt direkt efter att de har stigit upp och en liten eller utebliven frukost sänker energinivån under hela skoldagen. På våra grundskolor där det finns fritidshemsverksamhet har alla elever möjlighet att äta frukost mot en terminskostnad. Är du och ditt barn intresserad av detta? Kontakta din skola!

Sociala medier

Är du nyfiken på hur måltiderna kan se ut i någon av kommunens skolor eller förskolor? Följ oss på instagram @Skolmaten_Vaggeryd.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Måltidspolitiskt program

Läs mer om kommunens viljeriktning och ambitionsnivå gällande måltiden i skola och förskola i Vaggeryds kommun i vårt måltidspolitiska program.

Frågor kring mat och måltider

Om du har någon fråga kring måltiden i skola och förskola är du alltid välkommen att kontakta någon av oss i kostverksamheten.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Therese Lundell