Huvudmeny

Porträttbild på Reshat

Jobba i Vaggeryd

twitter

Sprider glädje och förgyller någons dag - det gör arbetet inom hemtjänsten extra meningsfullt

Inom hemtjänsten är det personliga mötet i fokus. Nu ska vi få träffa undersköterskorna Mohamed, Amanda som berättar hur det är att jobba på hemtjänsten i Vaggeryd.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Mohamed, hemtjänsten Vaggeryd
— Man får komma hem till olika vårdtagare och vara en del av deras liv. Vissa har inte så många anhöriga. Jag älskar att känna att jag gör nytta. Det är en härlig känsla när de blir glada när man kommer.

Amanda, hemtjänsten Vaggeryd
— Det bästa är att det är så stor variation. Det är en stor frihet att få vara ute mycket. Att få se mycket. Tiden går fort men det är inte så stressigt som många tror. Jag tycker om att man får så nära relation till brukarna. Att få prata en stund och förgylla deras dag en stund.

Hur kom du på att du ville jobba inom vården, vad var ditt första sommarjobb?

Amanda, hemtjänsten Vaggeryd
— Jag började jobba på ett äldreboende i Norrahammar, Jönköping. Jag gick vård och omsorg på gymnasiet och efter praktik så fick jag in en fot. Jag började jobba extra på kvällar, helger och somrar. Det är ett så meningsfullt jobb.

Mohamed, hemtjänsten Vaggeryd
— Jag började som pizzabagare men sen var jag på jobbmässa och trodde att jag ville börja jobba på lager. Men på mässan fick jag kontakt med vården. Det var mycket enklare att fylla in en blankett och söka jobb inom vården än lagerjobb som hade krav på olika körkort och annat. Då gick jag handelsprogrammet i gymnasiet men bytte till undersköterska på Fenix. Jag började jobba extra efter skolan och på helger. Efter sommarjobb och extra jobb så var det lättare att förstå ämnen som man läste i skolan. Fick bättre kunskaper i hur allt fungerar. Det är helt annat att jobba med människor och jag trivs så bra med det, kan inte tänka mig något annat idag.

Varför tycker du att man ska söka sommarjobb inom vård och omsorg i Vaggeryds kommun?

— Många har fått intrycket att det är stressigt på hemtjänsten men jag tycker att det är mer roligt och fritt. Man är ute och kör, går, cyklar. Det är omväxlande och man blir inte trött. Att få sprida glädje till människor gör mig glad, hälsar Mohamed.

— Det är ett så meningsfullt jobb och lätt att få jobb efter att du jobbat på sommaren. Framförallt känslan att förgylla någons liv är en fantastisk känsla. Det är inte bara äldre som vi besöker, vi har även några yngre. Det hade varit roligt att få nya roliga kollegor. Vi har en härlig arbetsgrupp som ofta skrattar mycket i fikarummet när vi träffas. Vi är måna om varandra! Hoppas du vill bli en av oss!

En man och en kvinna i blå hemtjänstkläder skrattar tillsammans.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Amanda och Mohamed hjälps åt att berätta om hur en dag ser ut i hemtjänsten, Vaggeryd.

Morgonen börjar med en kort samling där vi umgås, dricker en kopp kaffe och läser rapport från nattpersonal och man går igenom dokumentation.

— Vi på hemtjänsten åker ut enligt planerarnas schemaläggning. Vi tar oss fram till brukarna antingen med cykel eller med bil. Till några kan vi gå till fots. Väl framme hjälper vi till med morgonbestyr. Allt är behovsstyrt och det står tydliga instruktioner i genomförandeplanen som finns för varje brukare. Det kan handla om allt från att hjälpa till med att sätta på stödstrumpor till att ställa fram frukost. Någon kan behöva hjälp med dusch. Vi hjälper till med vad som kan tänkas behövas för respektive brukare och dagsform.

— Efter en rast så drar det ihop sig till lunch. Det kan handla om insatser allt från att hämta mat från Furugården för leverans eller hjälpa till med att värma mat. Därefter kan det handla om att stötta vid träning, promenader. Vi kan ha tid för social samvaro, fika och umgås. Ibland följer vi med och handlar. Hos vissa hjälper vi till att städa. Vid större insatser är vi två som besöker brukarna.

— Kvällsrutiner handlar om kvällsmat, göra sig i ordning inför natten med byte till pyjamas, bädda upp. Det är lugnt att jobba kvällar.

— Innan man slutar för kvällen och nattpersonalen tar vid så dokumenterar man vad som hänt under dagen. Lämnar en muntlig rapport.

— Under hela passet åker vi alltid, utöver ordinarie arbetsuppgifter, när någon tryckt på sitt trygghetslarm. Trygghetslarm kan brukare/vårdtagare använda dygnet runt för att kalla på hjälp i sitt hem till exempel om hen skulle falla och inte kunna ta sig upp eller om brukaren/vårdtagaren känner sig orolig.

— Man känner sig aldrig ensam. Sjuksköterskor och personal är bara ett samtal bort och alla hjälps åt.

Minnen från arbetstiden som värmer ditt hjärta

Amanda och Mohamed berättar om att de njuter av att höra allas livshistorier. Vad de jobbat med och hur de levt sina liv. Att få höra om Vaggeryd och hur det var i bygden förr.

Att få sprida glädje till människor, känslan att förgylla någons liv är en fantastisk känsla.

Vill du också jobba inom hemtjänsten?

Kanske börjar det med ett sommarjobb.

Publicerad: